UPPACT circulaire fenders Delfzijl 3

Delfzijl, 26/08/2024

Circulaire Fenders

UPPACT Circualaire fenders
De kade in Delfzijl, met bijna vergane houten wrijfgordingen

Voor Seaports Groningen is een project opgestart om duurzame port assets te realiseren. Hierbij heeft UPPACT gekeken naar het verwerken van maritime plastic afvalstromen tot recyclebare ‘port assets’, in dit geval circulaire fenders (wrijfgordingen) als vervanging van hardhout fenders die aan het eind van hun leven zijn.

 

Er is gekeken naar het product, afmeting, en technische eisen voor fenders (wrijfgordingen) op basis waarvan een ontwerp is gemaakt.

 

De testlijn is geschikt gemaakt voor het produceren van de relatief grote fenders van 20 * 25cm. Er is een grotere extruder geinstalleerd omdat de initiele extruder deze grote vormen niet aankon. Ook is een mallen lijn opgezet die deze grote producten kan maken.

Fysiek zijn de eerste fenders aan de kade in Delfzijl bevestigd. Deze worden geïnspecteerd op de gevolgen van impact. Ook zijn de materiaalstromen om samenstelling en kwaliteit getest bij het Polymer Science Park in Zwolle. Bij proeven met de MM en een extrusielijn ‘in lijn’ in de Eemshaven was het materiaal opvallend homogeen. Dit resulteert in een dicht en relatief glad materiaal, zeer geschikt voor wrijfgordingen of fenders.

 

Ten behoeve van de inzamelstructuur heeft UPPACT gebruik gemaakt van de inzamelingsactiviteiten van Bek & Verburg in de Eemshaven. Bek & Verburg zamelt scheepsafval en afval uit havens in (maritiem afval) en sorteert dit zoveel mogelijk uit in recyclebare of herbruikbare stromen. Een groot deel van het maritieme kunststofafval is ongeschikt voor standaard recycling en eindigt vaak in de verbranding. Binnen dit project hebben wij gekeken in hoeverre dit afval gebruikt kan worden voor de productie van fenders. Ook is bepaald hoe er goed de juiste stromen kunnen worden geselecteerd.

 

Last but not least is gekeken naar de impact door impactberekeningen uit te voeren, waarbij er bij elke gebruikte kilo plastic meer dan 3 kilo CO2 wordt bespaard.

 

Bevestigen en werken met de fenders van gerecycled plastic is relatief eenvoudig en gaat goed. Bevestigingssteunen aan de kade waren weliswaar oud en oppervlakten verre van vlak/egaal, toch konden de 2 fenderdelen goed gemonteerd worden. Verwerkers van het plank- en paalmateriaal dat is geproduceerd met de Plastech Mixer-Melter zijn zeer te spreken over de kwaliteit en verwerkbaarheid van het materiaal en hebben de kwalificatie “superieur” gebruikt.

UPPACT circulaire fenders Delfzijl 2

Het project Circulaire Fenders van maritiem plastic afval is medegefinancierd door de Europese Unie.

UPPACT circulaire fenders Delfzijl 4
en_GB