UPPACT in BNR Duurzaam

Featured, Netherlands

Amsterdam, 26-02-2024

UPPACT in BNR Duurzaam

UPPACT in BNR Duurzaam
UPPACT in BNR Duurzaam
Klaske Kruk (l), Jan Jaap Folmer (m) en Harm Edens (r)
Read More →

UPPACT tekent huurcontract voor DEMO fabriek met Chemport Innovation Center

Events, Netherlands

Delfzijl, 11-01-2024

UPPACT tekent huurcontract voor DEMO fabriek met Chemport Innovation Center

UPPACT kondigt met trots aan dat het in 2024 de eerste grote stap naar commerciële productie zal zetten. De nieuwe DEMO fabriek, met een verwerkingscapaciteit van 4000 ton per jaar, wordt gevestigd in het Chemport Innovation Center van Groningen Seaports in Delfzijl.

 

De officiële overeenkomst tussen UPPACT en het Chemport Innovation Center is op donderdag 11 januari ondertekend tijdens de nieuwjaarsreceptie van Groningen Seaports in hetzelfde CIC.

 

Jan Jaap Folmer, mede-oprichter en directeur van UPPACT, beschouwt deze ontwikkeling als een cruciale mijlpaal. “De afgelopen twee jaar hebben we onze unieke technologie gevalideerd en verschillende plastic en textiel afvalstromen getest met behulp van onze pilot installatie in de Eemshaven. Nu gaan we in het Chemport Innovation Center de opgeschaalde eerste productielijn opzetten en het volledige circulaire concept uitrollen, inclusief de georganiseerde aanvoer van afvalstromen en de introductie van circulaire producten op de markt.”

 

De Unwastor, de mixer/melter die in de pilot installatie bij maritieme afvalinzamelaar Bek & Verburg in de Eemshaven staat, is een baanbrekende Australische uitvinding. Het apparaat kan moeilijk te recyclen plastic en textiel afval op mechanische wijze transformeren tot een homogene en consistente massa, ideaal voor de productie van dikwandige bouwmaterialen zoals massieve palen en planken. Momenteel belandt het merendeel van het afval dat UPPACT zal verwerken in verbrandingsovens of de cementindustrie. Folmer benadrukt: “Dit resulteert niet alleen in verlies van waardevolle grondstoffen, maar veroorzaakt ook schadelijke emissies en CO2-uitstoot. Bovendien betreft het meer dan de helft van al het plastic en textiel afval in Nederland, waardoor de impact van onze activiteiten aanzienlijk is.”

 

Met betrekking tot de opgeschaalde faciliteit in het Chemport Innovation Center heeft UPPACT aangegeven vergevorderd te zijn in de tweede financieringsronde. De afronding van deze fase wordt zeer binnenkort verwacht, zodat de DEMO-fabriek dit jaar nog opgestart kan worden.

 

Het Chemport Innovation Center verwelkomt UPPACT met open armen in de voormalige ijzersmelterij in Farmsum. Cas König, CEO van Groningen Seaports zegt hierover: “UPPACT past uitstekend in ons concept om scale-ups die in het Noordelijke ecosysteem passen in hun groei te faciliteren. Daar hebben we ook het Chemport Innovation Center in Delfzijl voor opgezet. Wij kijken uit naar een succesvolle samenwerking en de positieve impact die deze innovatieve onderneming zal hebben op duurzaamheid, milieubehoud en circulariteit in Noord-Nederland.”

UPPACT tekent huurcontract voor DEMO fabriek met Chemport Innovation Center

UPPACT dankt onder anderen de volgende organisaties die onze pilot en demo fabriek mogelijk maken:

UPPACT sluit 2023 af met een serie uitstekende trials
Read More →

UPPACT sluit 2023 af met een serie uitstekende trials

Featured, Netherlands

Eemshaven, 22-12-2023

UPPACT sluit 2023 af met een serie uitstekende trials

In november en december heeft UPPACT de testinstallatie verbetert met een nieuwe extruder en een meer flexibel aansluitsysteem voor de mallen. Op 22 december hebben we voor de eerste keer deze nieuwe installatie in z’n geheel getest. De mixer/melter deed wat een mixer/melter moest doen (‘mengen en smelten’) en de smelt werd zonder problemen ingetrokken door de extruder en kwam er als een mooie stroom ook weer uit.

 

Ook de mallen konden eenvoudig op de extruder aangekoppeld worden en liepen mooi vol. Door een opening achterin de mal kon worden geconstateerd dat de mal vol was – er kwam dan een stroompje smelt naar buiten – waarna de mal afgekoppeld kon worden en in het koelbad gebracht werd.

 

Met 5 mallen productiegereed, konden we ook precies 5 planken en palen maken, die er ook allemaal erg mooi uitkwamen. Dit werd achteraf gevierd met een kerst-lunch van patat en broodjes hamburger van Ekamper waar ook de Bek & Verburg medewerkers bij uitgenodigd waren.

 

Korte impressie: 

UPPACT sluit 2023 af met een serie uitstekende trials 1

UPPACT dankt onder anderen de volgende organisaties die onze pilot en demo fabriek mogelijk maken:

UPPACT sluit 2023 af met een serie uitstekende trials
Read More →

Stay tuned. Coming soon: breaking news

Featured, Netherlands

..-03-2023

Stay tuned. Coming soon: breaking news...

Read More →

Pilot Ziekenhuisafval

Netherlands

Pilot Ziekenhuisafval

Grondstof
Niet-medisch ziekenhuisafval

Productie
De UnWastor – UPPACT Eemshaven

Producten
Planken & Palen als bouwmateriaal voor banken, plantenbakken, groenwanden bij ziekenhuizen.

Partners

  • Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG)
  • NNRD (afvalinzamelaar, sortering)
  • Bek & Verburg (collectie)
maria_koijick_operatie_afval_pilot ziekenhuisafval van UPPACT
Het project is uitgevoerd met subsidie van:

Het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat, het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, Nationale regelingen EZK- en LNV-subsidies, Topsector Energie uitgevoerd door Rijksdienst voor Ondernemend Nederland

Read More →

The Northern Enlightenmentz 2021 Awards

Awards, Events, Netherlands

UPPACT is chosen by the public to be the most beloved initiative amongst the finalists of the Nothern Enlightenmentz 2021 Awards.

A huge thanks to our supporters. Thank you for believing in us!

CEO & Co-Founder UPPACT – Jan Jaap Folmer at the Awards

The Northern Enlightenmentz 2021 is an inspiring competition for innovative initiatives of the chemical and energy industries in the northern provinces of The Netherlands.

This election is hosted under ‘Eemsdeltavisie 2021 – Truth or Dare’, organized by Industrielinqs Pers En Platform on the platform of Petrochem, which is powered by Chemport Europe.

Organizers and event partners

What brings UPPACT to the table?

  • A technology that recycles unsorted, unwashed, unshredded difficult-to-recycle plastic waste streams into high-quality building materials.
  • A machine that processes pre-loved textiles, carpet tiles, fishing nets, multilayer packaging, and even sneakers or cigarette butts.
  • A great partnership between Upp!, Sympact Solutions, Plastech, and marine waste specialists – Bek & Verburg.
Read More →

Innofest X Lowlands: van trash naar treasure met UPPACT

Events, Netherlands

In Biddinghuizen gaat op vrijdag 19 augustus één van de grootste popfestivals van Nederland weer van start gaat: Lowlands. In samenwerking met de Green Deal Circular Festivals en het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat faciliteert Innofest voor het eerst een innovatietest op dit festival, een primeur om trots op te zijn.

Wat gaat er gebeuren?

Bij deze popfestival, gaat UPPACT verzamelen na afloop van het evenement het afval van de festivalcamping en nemen dit mee naar hun loods in de Eemshaven. Onze innovatie, de UnWastor, recyclet al het plastic en textielafval om er vervolgens nieuwe producten van te kunnen maken. Die producten, denk aan een campingtafel of een rijplaat, zijn volgend jaar dan weer op Lowlands te vinden.

Circulariteit in optima forma!

Read More →

UPPACT helps northern Netherlands become more circular

Events, Featured, Netherlands, Video

With an absolute 10/10 scorecard, UPPACT is officially chosen by the jury of Startup in Residence – North Netherland to take on the challenge of making Waste Management in the province of Groningen more circular. 
 
It was officially announced on 12.05.2022, in the beautiful building of Forum Groningen. 
 
Together with three other wonderful start-up HULO, Waterweg, Joinby, we are going to make North Netherland more circular.

About Startup in Residence

 

The Startup in Residence program supports innovative entrepreneurs. They help startups develop solutions and find launching customers in the public sector. Because the Netherlands needs innovative solutions for urgent social issues!

  • Follow a development path with training and mentoring
  • Run a pilot with a potential client
  • Sell solutions to a city, region, or the government
  • And startup will remain the owner of the solution!

More information, visit Startupinresidence.com 

 
Read More →
nl_NL