Plastic recycler Uppact bouwt nieuwe‘UnWaste fabriek’ in Delfzijl

Featured, Netherlands

Delfzijl, 06-12-2024

Plastic recycler Uppact bouwt nieuwe ‘UnWaste fabriek’ in Delfzijl

Uppact schaalt flink op met hulp van NOM, het Groninger Groeifonds en het Polestar Capital Circular Debt Fund

Michel Walstock (l) en Jan Jaap Folmer (r) vorige week in Melbourne (Australië) met Plastech collega’s Peter en Colin Barker in het midden bij de nieuwe Plastech Mixer-Melter voor de fabriek in Delfzijl.

Jaarlijks 4000 ton plastic afval verwerken tot waardevolle bouw- en constructiematerialen. Dat is wat Uppact | the UnWaste Company gaat doen, nu de financiering rond is voor het hele project. De NOM en het Groninger Groeifonds (GGF) treden toe als aandeelhouders en het Polestar Capital Circular Debt Fund verschaft een lening. Samen met de eerder verkregen JTF-subsidie is het kapitaal daarmee opgehaald om de eerste lijn in de DEMO-fabriek medio volgend jaar in Farmsum op te starten. Deze speelt een cruciale rol in de transitie naar een circulaire economie, waarbij afvalstromen door recycling en hergebruik omgezet worden in nuttige en bij voorkeur circulair ontworpen producten voor de regionale markt.

De scale-up van Jan Jaap Folmer en Michel Walstock kan iets bijzonders: ongewassen, ongesorteerde en ongeshredderde stromen gemengd plastic en textiel afval verwerken tot robuuste palen, planken en balken. Dat laat de Unwastor – zo noemt UPPACT de door Plastech Recycling in Australië ontwikkelde machine – al zien in de hal van maritiem-afvalinzamelaar Bek & Verburg in de Eemshaven. Nu is het tijd voor de volgende stap: een volledige productielijn in het Chemport Innovation Center (CIC) in Farmsum. Met de financiering op zak waren Folmer en Walstock afgelopen week in Australië om de Plastech Mixer-Melter te inspecteren voordat deze klaargemaakt wordt om naar Nederland verscheept te worden.

,,Dit is een cruciaal moment. Het is een hele klus om financiering voor zo’n project bij elkaar te krijgen, dus we zijn heel blij met het vertrouwen van de NOM, het GGF en Polestar Capital om onze DEMO-fabriek te kunnen bouwen,“ aldus Michel Walstock, CFO van Uppact. ,,Nu kunnen we door, op weg naar zo veel mogelijk impact. Want daar is het ons allemaal om te doen. Dat plastic moet niet meer de verbrandingsovens in’’, vult Jan Jaap Folmer, CEO van Uppact, aan. De Unwastor in de DEMO-fabriek wordt ruim 3 keer zo groot als het testmodel dat nu in de Eemshaven draait. De machine slikt simpel gezegd allerlei soorten plastic in en spuugt mooie producten uit. Palen, planken, balken voor in de bouw, maar ook stootbalken die in de haven van Delfzijl dienst doen. Jan Jaap Folmer: ,,Onze klanten zijn laaiend enthousiast over de kwaliteit van onze producten.’’

IMPACT

Emma Schakel, investment manager van het Groninger Groeifonds: ,,Uppact past naadloos bij onze doelstellingen. We willen op het gebied van groene chemie de regio versterken. Dat is precies wat Uppact kan doen: recyclen en er ook nog een winstgevend model van maken. Zo creëer je de meeste impact.’’

En daar is ook de NOM graag onderdeel van, zegt investment manager van de NOM, Sytze Hellinga: ,,Wij zien de potentie, niet alleen in het proces, maar ook in het team. De afgelopen jaren is al bewezen dat wat Uppact wil, ook kan. We gaan nu samen verder bekijken hoe mooi en impactvol de toekomst gaat worden.’’

Jan-Willem König, CEO van Polestar Capital: ,,Juist het feit dat Uppact plastic afval kan verwerken dat bij mechanische recyclaars uitgesorteerd wordt, maakt de technologie aanvullend op de bestaande recycling van plastic. Daarmee dragen ze bij aan meer circulariteit in de  plasticketen, een doel dat zowel Uppact als wij delen. Wij zijn dan ook blij dat onze lening dat mede mogelijk maakt.”

“Wij zijn zeer verheugd deze belangrijke stap te zetten in de richting van een duurzame toekomst,” voegt Folmer toe. “Met de steun van deze investeerders en partners kijken we er naar uit om bij te dragen aan de opbouw van een circulaire toekomst.”

UPPACT dankt onder anderen de volgende organisaties die onze pilot en demo fabriek mogelijk maken:

OVER UPPACT

UPPACT | the UnWaste Company verwacht jaarlijks met deze eerste DEMO-fabriek 4000 ton aan plastic en textielafval uit de afvalstroom te halen en verbranding daarvan te voorkomen. Dit helpt niet alleen bij het verminderen van de afhankelijkheid van primaire grondstoben, maar ook bij het verminderen van de CO2-uitstoot. UPPACT is van plan om verder op te schalen in Noord Nederland en om meerdere soortgelijke faciliteiten in Nederland en Noordwest Europa op te zetten. Deze aanpak sluit naadloos aan bij de doelstelling van zowel Nederlands als Europees beleid om de circulaire economie te bevorderen en plastic afval zoveel mogelijk te recyclen en hergebruiken.

PCDF is het grootste schuldfonds van Europa dat zich richt op de financiering van de overgang naar een circulaire economie. Het fonds sloot onlangs zijn fondsenwerving af op €240 miljoen. Via PCDF investeert Polestar Capital in innovatieve circulaire projecten met het potentieel om wereldwijd een systemische ecologische impact te creëren, zowel door afvalvermindering en recycling als door de vervanging van fossiele brandstoffen. Dit verlaagt het gebruik van nieuwe grondstoffen en de koolstofuitstoot. Vaak hebben deze projecten moeite om voldoende financiering te vinden. Banken vinden dergelijke projecten meestal te innovatief en de projecten zijn over het algemeen te kapitaalintensief voor durfkapitalisten om het niet-gesubsidieerde deel volledig met eigen vermogen te financieren. Door deze financieringskloof te dichten, stelt PCDF circulaire productiebedrijven in staat om hun technologieën en bedrijfsmodellen op commerciële schaal te bewijzen. Daarmee effent het fonds de weg voor andere financiers om de verdere opschaling van deze technologieën te financieren. Investeringen door PCDF profiteren van steun van de Europese Unie in het kader van het InvestEU-fonds. Ga voor meer informatie naar www.pcdf.nl

De NOM is de investerings – en ontwikkelingsmaatschappij van Noord-Nederland die financiering en advies op maat biedt aan innovatieve ondernemers die willen groeien of zich willen vestigen in Noord-Nederland. Bij de NOM worden ondernemers geholpen met geld, connecties en kennis. Ondernemers staan centraal. De diensten zijn onafhankelijk, laagdrempelig en creatief. Zij dragen bij aan de groei van ondernemers en verstevigen daarmee de noordelijke economie op een duurzame manier.

Het Groninger Groeifonds is hét fonds van de Economic Board Groningen en Provincie Groningen waarmee het verschil wordt gemaakt in Noord-Groningen. EBG jaagt met het fonds de economische groei aan en creëert extra banen om zo te zorgen voor meer bedrijvigheid en werkgelegenheid.

Read More →

Circulaire Fenders

Netherlands

UPPACT circulaire fenders Delfzijl 3

Delfzijl, 26/08/2024

Circulaire Fenders

UPPACT Circualaire fenders
De kade in Delfzijl, met bijna vergane houten wrijfgordingen

Voor Seaports Groningen is een project opgestart om duurzame port assets te realiseren. Hierbij heeft UPPACT gekeken naar het verwerken van maritime plastic afvalstromen tot recyclebare ‘port assets’, in dit geval circulaire fenders (wrijfgordingen) als vervanging van hardhout fenders die aan het eind van hun leven zijn.

 

Er is gekeken naar het product, afmeting, en technische eisen voor fenders (wrijfgordingen) op basis waarvan een ontwerp is gemaakt.

 

De testlijn is geschikt gemaakt voor het produceren van de relatief grote fenders van 20 * 25cm. Er is een grotere extruder geinstalleerd omdat de initiele extruder deze grote vormen niet aankon. Ook is een mallen lijn opgezet die deze grote producten kan maken.

Fysiek zijn de eerste fenders aan de kade in Delfzijl bevestigd. Deze worden geïnspecteerd op de gevolgen van impact. Ook zijn de materiaalstromen om samenstelling en kwaliteit getest bij het Polymer Science Park in Zwolle. Bij proeven met de MM en een extrusielijn ‘in lijn’ in de Eemshaven was het materiaal opvallend homogeen. Dit resulteert in een dicht en relatief glad materiaal, zeer geschikt voor wrijfgordingen of fenders.

 

Ten behoeve van de inzamelstructuur heeft UPPACT gebruik gemaakt van de inzamelingsactiviteiten van Bek & Verburg in de Eemshaven. Bek & Verburg zamelt scheepsafval en afval uit havens in (maritiem afval) en sorteert dit zoveel mogelijk uit in recyclebare of herbruikbare stromen. Een groot deel van het maritieme kunststofafval is ongeschikt voor standaard recycling en eindigt vaak in de verbranding. Binnen dit project hebben wij gekeken in hoeverre dit afval gebruikt kan worden voor de productie van fenders. Ook is bepaald hoe er goed de juiste stromen kunnen worden geselecteerd.

 

Last but not least is gekeken naar de impact door impactberekeningen uit te voeren, waarbij er bij elke gebruikte kilo plastic meer dan 3 kilo CO2 wordt bespaard.

 

Bevestigen en werken met de fenders van gerecycled plastic is relatief eenvoudig en gaat goed. Bevestigingssteunen aan de kade waren weliswaar oud en oppervlakten verre van vlak/egaal, toch konden de 2 fenderdelen goed gemonteerd worden. Verwerkers van het plank- en paalmateriaal dat is geproduceerd met de Plastech Mixer-Melter zijn zeer te spreken over de kwaliteit en verwerkbaarheid van het materiaal en hebben de kwalificatie “superieur” gebruikt.

UPPACT circulaire fenders Delfzijl 2

Het project Circulaire Fenders van maritiem plastic afval is medegefinancierd door de Europese Unie.

UPPACT circulaire fenders Delfzijl 4
Read More →

UPPACT in BNR Duurzaam

Featured, Netherlands

Amsterdam, 26-02-2024

UPPACT in BNR Duurzaam

Read More →

UPPACT tekent huurcontract voor DEMO fabriek met Chemport Innovation Center

Events, Netherlands

Delfzijl, 11-01-2024

UPPACT tekent huurcontract voor DEMO fabriek met Chemport Innovation Center

UPPACT kondigt met trots aan dat het in 2024 de eerste grote stap naar commerciële productie zal zetten. De nieuwe DEMO fabriek, met een verwerkingscapaciteit van 4000 ton per jaar, wordt gevestigd in het Chemport Innovation Center van Groningen Seaports in Delfzijl.

 

De officiële overeenkomst tussen UPPACT en het Chemport Innovation Center is op donderdag 11 januari ondertekend tijdens de nieuwjaarsreceptie van Groningen Seaports in hetzelfde CIC.

 

Jan Jaap Folmer, mede-oprichter en directeur van UPPACT, beschouwt deze ontwikkeling als een cruciale mijlpaal. “De afgelopen twee jaar hebben we onze unieke technologie gevalideerd en verschillende plastic en textiel afvalstromen getest met behulp van onze pilot installatie in de Eemshaven. Nu gaan we in het Chemport Innovation Center de opgeschaalde eerste productielijn opzetten en het volledige circulaire concept uitrollen, inclusief de georganiseerde aanvoer van afvalstromen en de introductie van circulaire producten op de markt.”

 

De Unwastor, de mixer/melter die in de pilot installatie bij maritieme afvalinzamelaar Bek & Verburg in de Eemshaven staat, is een baanbrekende Australische uitvinding. Het apparaat kan moeilijk te recyclen plastic en textiel afval op mechanische wijze transformeren tot een homogene en consistente massa, ideaal voor de productie van dikwandige bouwmaterialen zoals massieve palen en planken. Momenteel belandt het merendeel van het afval dat UPPACT zal verwerken in verbrandingsovens of de cementindustrie. Folmer benadrukt: “Dit resulteert niet alleen in verlies van waardevolle grondstoffen, maar veroorzaakt ook schadelijke emissies en CO2-uitstoot. Bovendien betreft het meer dan de helft van al het plastic en textiel afval in Nederland, waardoor de impact van onze activiteiten aanzienlijk is.”

 

Met betrekking tot de opgeschaalde faciliteit in het Chemport Innovation Center heeft UPPACT aangegeven vergevorderd te zijn in de tweede financieringsronde. De afronding van deze fase wordt zeer binnenkort verwacht, zodat de DEMO-fabriek dit jaar nog opgestart kan worden.

 

Het Chemport Innovation Center verwelkomt UPPACT met open armen in de voormalige ijzersmelterij in Farmsum. Cas König, CEO van Groningen Seaports zegt hierover: “UPPACT past uitstekend in ons concept om scale-ups die in het Noordelijke ecosysteem passen in hun groei te faciliteren. Daar hebben we ook het Chemport Innovation Center in Delfzijl voor opgezet. Wij kijken uit naar een succesvolle samenwerking en de positieve impact die deze innovatieve onderneming zal hebben op duurzaamheid, milieubehoud en circulariteit in Noord-Nederland.”

UPPACT tekent huurcontract voor DEMO fabriek met Chemport Innovation Center

UPPACT dankt onder anderen de volgende organisaties die onze pilot en demo fabriek mogelijk maken:

UPPACT's sponsors
Read More →

UPPACT sluit 2023 af met een serie uitstekende trials

Featured, Netherlands

Eemshaven, 22-12-2023

UPPACT sluit 2023 af met een serie uitstekende trials

In november en december heeft UPPACT de testinstallatie verbetert met een nieuwe extruder en een meer flexibel aansluitsysteem voor de mallen. Op 22 december hebben we voor de eerste keer deze nieuwe installatie in z’n geheel getest. De mixer/melter deed wat een mixer/melter moest doen (‘mengen en smelten’) en de smelt werd zonder problemen ingetrokken door de extruder en kwam er als een mooie stroom ook weer uit.

 

Ook de mallen konden eenvoudig op de extruder aangekoppeld worden en liepen mooi vol. Door een opening achterin de mal kon worden geconstateerd dat de mal vol was – er kwam dan een stroompje smelt naar buiten – waarna de mal afgekoppeld kon worden en in het koelbad gebracht werd.

 

Met 5 mallen productiegereed, konden we ook precies 5 planken en palen maken, die er ook allemaal erg mooi uitkwamen. Dit werd achteraf gevierd met een kerst-lunch van patat en broodjes hamburger van Ekamper waar ook de Bek & Verburg medewerkers bij uitgenodigd waren.

 

Korte impressie: 

UPPACT sluit 2023 af met een serie uitstekende trials 1

UPPACT dankt onder anderen de volgende organisaties die onze pilot en demo fabriek mogelijk maken:

UPPACT's sponsors
Read More →

Pilot Ziekenhuisafval

Netherlands

Pilot Ziekenhuisafval

Grondstof
Niet-medisch ziekenhuisafval

Productie
De UnWastor – UPPACT Eemshaven

Producten
Planken & Palen als bouwmateriaal voor banken, plantenbakken, groenwanden bij ziekenhuizen.

Partners

  • Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG)
  • NNRD (afvalinzamelaar, sortering)
  • Bek & Verburg (collectie)
maria_koijick_operatie_afval_pilot ziekenhuisafval van UPPACT
Het project is uitgevoerd met subsidie van:

Het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat, het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, Nationale regelingen EZK- en LNV-subsidies, Topsector Energie uitgevoerd door Rijksdienst voor Ondernemend Nederland

Read More →

The Northern Enlightenmentz 2021 Awards

Awards, Events, Netherlands

UPPACT is chosen by the public to be the most beloved initiative amongst the finalists of the Nothern Enlightenmentz 2021 Awards.

A huge thanks to our supporters. Thank you for believing in us!

CEO & Co-Founder UPPACT – Jan Jaap Folmer at the Awards

The Northern Enlightenmentz 2021 is an inspiring competition for innovative initiatives of the chemical and energy industries in the northern provinces of The Netherlands.

This election is hosted under ‘Eemsdeltavisie 2021 – Truth or Dare’, organized by Industrielinqs Pers En Platform on the platform of Petrochem, which is powered by Chemport Europe.

Organizers and event partners

What brings UPPACT to the table?

  • A technology that recycles unsorted, unwashed, unshredded difficult-to-recycle plastic waste streams into high-quality building materials.
  • A machine that processes pre-loved textiles, carpet tiles, fishing nets, multilayer packaging, and even sneakers or cigarette butts.
  • A great partnership between Upp!, Sympact Solutions, Plastech, and marine waste specialists – Bek & Verburg.
Read More →

Innofest X Lowlands: van trash naar treasure met UPPACT

Events, Netherlands

In Biddinghuizen gaat op vrijdag 19 augustus één van de grootste popfestivals van Nederland weer van start gaat: Lowlands. In samenwerking met de Green Deal Circular Festivals en het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat faciliteert Innofest voor het eerst een innovatietest op dit festival, een primeur om trots op te zijn.

Wat gaat er gebeuren?

Bij deze popfestival, gaat UPPACT verzamelen na afloop van het evenement het afval van de festivalcamping en nemen dit mee naar hun loods in de Eemshaven. Onze innovatie, de UnWastor, recyclet al het plastic en textielafval om er vervolgens nieuwe producten van te kunnen maken. Die producten, denk aan een campingtafel of een rijplaat, zijn volgend jaar dan weer op Lowlands te vinden.

Circulariteit in optima forma!

Read More →

UPPACT helps northern Netherlands become more circular

Events, Featured, Netherlands, Video

With an absolute 10/10 scorecard, UPPACT is officially chosen by the jury of Startup in Residence – North Netherland to take on the challenge of making Waste Management in the province of Groningen more circular. 
 
It was officially announced on 12.05.2022, in the beautiful building of Forum Groningen. 
 
Together with three other wonderful start-up HULO, Waterweg, Joinby, we are going to make North Netherland more circular.

About Startup in Residence

 

The Startup in Residence program supports innovative entrepreneurs. They help startups develop solutions and find launching customers in the public sector. Because the Netherlands needs innovative solutions for urgent social issues!

  • Follow a development path with training and mentoring
  • Run a pilot with a potential client
  • Sell solutions to a city, region, or the government
  • And startup will remain the owner of the solution!

More information, visit Startupinresidence.com 

 
Read More →
nl_NL